GAYRİMENKUL DANIŞMANI OLMAK

Gayrimenkul Danışmanı Olmak

Gayrimenkul Danışmanı Olmak

Disiplinliyim

  • Hafızama güveniyorum
  • Azimliyim
  • İnsan ilişkilerim iyidir
  • Pratik zekama güveniyorum
  • Algılarım açıktır
  • Empati özelliğim yüksektir
  • Sıcakkanlı ve düzenliyim
  • Çalışmaktan yorulmam
  • Tümevarım konusunda iyiyim
  • Gelişim ve değişime açığım

 

Bu özelliklerin %70’i sizde mevcut ise gayrimenkul danışmanlığı işi tam size göre demektir. Peki işe nereden başlamalısınız?

 

İlk olarak anlaşabileceğiniz bir ofis ile görüşmeye başlayabilirsiniz. Prensipleri olan, yeniliğe açık ve vizyon sahibi bir ofis seçmelisiniz. Sonrasında ise çalışacağınız bölgeye karar verip “çiftçiliğe” başlayabilirsiniz. Bu kararda belli başlı kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, çalışacağınız bölge imajınıza uygun ve zaman geçirmekten mutlu olduğunuz bir bölge olmalıdır. Evinize yakın olması bir avantaj olmakla beraber şart değildir. Ancak bölgenin gelişim potansiyelini mutlaka dikkatle incelemelisiniz.

Çalışacağınız bölgedeki satış / kiralama oranlarını mutlaka araştırmalısınız. Tapu yoğunluğu ve brandalar size bu konuda fikir verecektir. Bölgedeki hareketlilik en azından o alanın %10’una denk gelmelidir.

Uzmanlık bölge çalışması yürütmek bir sanat eseri yaratmak gibidir; ciddiyet ve hassasiyet gerektirir. Çalışacağınız bölgenin bir haritasını çıkarmak gerekir; sokaklarını tanımadan, binaların tozunu yutmadan uzmanlık bölgenizi öğrenemezsiniz. Her sokağı adım adım bilmeli, her binayı detaylı bir şekilde öğrenip kayıt altına almalısınız. Unutmayın, bu sırada edindiğiniz her bilgi mutlaka bir gün işinize yarayacaktır. Ardından, bölgede yaşayanların profilini çıkarmalı, topladığınız bilgileri kayıt altına almalısınız. Burada yaşayanlar ne iş yapar, nereliler, kaç çocukları var, tuttukları futbol takımları neler, hobileri neler… Tüm bu tespitlerinizi bilgi kutunuzda saklamalısınız. Hatta burada yaşayanların buradaki mülkü almadan önce nerede oturdukları, ekonomik durumları, kullandıkları araçların plakalarına varıncaya dek [WK1] her şeyi öğrenmiş olmalısınız.

Bunlardan başka, bölgede kaç binanın olduğu, bu binaların nitelikleri, piyasa değerleri, metrekare birim fiyatları, muhtemel alıcılardan gelecek itirazların neler olabileceği, bölgeye emsal olacak bazı bölgelerden avantajları ve dezavantajları da bilgi kutunuzda bulunmalıdır. Ayrıca bu bilgileri efektif kullanacak bir pratikliğe kavuşmalısınız.

Özetle, uzmanlık bölgeniz avcunuzun içi gibi olmalıdır. Öyle bir yapı kurmalısınız ki bölgedeki tüm değişikliklerden önce sizin haberiniz olmalıdır. Günün en az 8 saatinde sahada olmalısınız. Uzmanlık bölgesi çalışmak başlarda zor gelebilir ama inanın, başlayıp tadını aldığınızda ve her gün yeni bilgiler toplamaya başladığınızda, yaptığınız iş rüyalarınıza girer, binalar size doğru yolda olduğunuzu gösterir. 

Bizim işimizin temeli bilgidir. Bir alıcıdan hep bir adım önde olmalıyız. Çünkü insanlar bilgiye önce hayran kalırlar sonra da o bilginin sahibine saygı duyarlar. Karşınızdaki kişinin saygısını kazandığınızda o insan size ve danışmanlığınıza teslim olur. İnsanların saygısını kazanacağınız bilgi sadece bölgenizle ilgili de kalmamalıdır. Bununla birlikte teknik bilgiyle de donanmış olmalısınız. Mutlaka tapu okumayı, parsel, ada, vergi mevzuatı, hukuk alt yapısı, tapu kadastro terimleri, gayrimenkul yönetmelikleri vb. başlıklarını zaman içerisinde öğrenmiş olmalısınız. 

Uzmanlık bölge çalışması bir süreçtir ve süreç sürekli dinamik yapıdadır. Siz alt yapıyı sağlam kurarsanız bir ömür sizi besleyecek büyük bir tarlanın sahibi olursunuz. Bizim işimiz çiftçi mantığındadır; işimiz hiçbir zaman bitmez, sürekli yenilenir ve değişir.

Bölgenizde her mülkü, her olasılığı, her insanı tanıdıktan ve ezberinizi sağlam tuttuktan sonra sıra, pazarlayabileceğiniz gayrimenkulü bulma ve pazarlama yöntemlerini uygulamaya gelecektir. Pazarlama teknikleri ve bölgenizde şöhrete kavuşmanızın yollarını ise başka bir yazımda ele alacağım. 

Sağlıcakla kalın.

 

ŞİMDİ RANDEVU OLUŞTURUN!

Size En Uygun Gayrimenkulu Bulmamız İçin;